JUICE VAGY TURMIX

Gyakran fogalmazok úgy, hogy a juice az tulajdonképpen a lepréselt alapanyagok egy előemésztett formája. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, a juice és a turmix közötti különbséget. Még a legjobb présgép is hagy valamennyi tápanyagot a rostok között. Turmixolás során az egész zöldséget pürésítjük, vagyis a fogaink helyett a gép végzi el a munkát. Majd az alapanyag teljes egészét, így a vízben nem oldódó rostot is elfogyasztjuk.

Juice préselés során azonban az alapanyagot gyengéden összetörjük és a gép leválasztja a vízben nem oldódó rostot, így tápanyagban igen gazdag, úgymond vizet kapunk. De mégis miért tesszük mindezt? Mi a baj a rostokkal?

ROSTOK SZEREPE

Természetesen nincs semmi baj a rostokkal. Sőt! Nagyon fontos szerepük van, bár magának a rostnak ugyan nincs tápláló szerepe, szervezetünk számára emészthetetlen. Kétféle rostot különböztetünk meg egymástól: a vizoldékonyat, amely zseléssé válik és az oldhatatlant, mely úgy működik, mint egy belső seprű.

A préselt levekből kiszűrt rostok az oldhatatlan kategóriába tartoznak. Az oldható, zselés állagú rostnak nagyobb egészségjavító szerepet tulajdonítunk, például – többek között – hatással van a vércukorszint optimalizásárára, úgy, hogy lelassítja a szénhidrátok emésztését és felszivódását, mivel a rostok a felületükön megkötik a bélben található vagy ott keletkező káros anyagokat, mikro organizmusokat, ezáltal hatással vannak többek között a gyulladásos bélbetegségekre, epepanaszokra, magas vérnyomásra, hasmenésre.

Préselés során gyakran használt alapanyagok közül főként a sárgarépa, cékla, spenót, alma és a tökfélék tartalmaznak nagy mennyiségben oldódó rostokat.

LÁSD ITT :

Crowe KM, Murray E. Deconstructing a fruit serving: comparing the antioxidant density of select whole fruit and 100% fruit juices. J Acad Nutr Diet. 2013 Oct;113(10):1354-8. doi: 10.1016/j.jand.2013.04.024. Epub 2013 Jun 26. PMID: 23810279.

Powthong P, Jantrapanukorn B, Suntornthiticharoen P, Luprasong C. An In Vitro Study on the Effects of Selected Natural Dietary Fiber from Salad Vegetables for Lowering Intestinal Glucose and Lipid Absorption. Recent Pat Food Nutr Agric. 2021;12(2):123-133. doi: 10.2174/2212798412666210311163258. PMID: 33719980.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319176#what-are-the-benefits-of-fiber

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük